Tomáš
21. 12.
21. prosince chodila po městě opět maškara a byla také celá bílá jako Lucie nebo Klempera. V košíku nosila tzv. "čepeníčka“ (preclíčky z bílé mouky) a hnětánky (placky ze šrotové mouky). V ruce Tomáš držel vařečku a všude se vyptával, jestli jsou děti mlsné nebo nevybíravé. Těm mlsným dával hnětánky, poplácal je vařečkou a říkal: " Poudá tě Tomáš, doma jiz, co máš, hu lidí, co tě dají". Nevybíravé děti podaroval "čepeníčky".
Recept na čepeníčka:
Zadělá se těsto jako na buchty.
Kousky těsta se vyválí na dlouhou "šlejšku", která se zatočí do různých tvarů. Čepeníčka se dají na plech, pomažou rozšlehaným vajíčkem nebo rozpuštěným cukrem v mléce a upečou se do růžova. Upečená se pak pocukrují.
(z knihy Tradiční jídla česko – bavorského příhraničí - Josef Nejdl)
© Eva Bednářová
Zdroj: Chodsko; JINDŘICH Jindřich, 1956
Foto: ilustrační
Náhledy fotografií ze složky Zima